NOS NieuwsAangepast

Niet vijf, maar vier uni's in top-100

Vier Nederlandse universiteiten staan in de top-100 van beste universiteiten van het vakblad Times Higher Education. Vorig jaar stonden er nog vijf in, maar Wageningen zit er dit jaar niet meer bij.

Voor het eerst

De TU Delft heeft dit jaar de hoogste Nederlandse positie en staat op nummer 42. Het is voor het eerst dat een Nederlandse universiteit bij de beste vijftig hoort.

Collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg is blij met de hoge positie. Wel vindt hij dat de ranglijst in perspectief moet worden geplaatst: "Het maakt nogal uit op welke manier je dit doet en wie de enquêtes ingevuld terugsturen."

Harvard weer de beste

De lijst wordt samengesteld door tienduizenden academici te vragen naar wat zij de beste universiteiten vinden. Het is dan simpelweg tellen hoe vaak een universiteit genoemd wordt. De universiteit van Harvard voert met een score van 100 procent de lijst opnieuw aan. Vervolgens vergelijken de kenners hoe vaak andere universiteiten zijn genoemd ten opzichte van de koploper.

De andere drie Nederlandse universiteiten in de top-100 zijn die van Amsterdam (tussen plaats 71 en 80) Leiden (81-90) en Utrecht (81-90).

Kloof

Tussen de top 6 en de rest van de lijst zit een flinke kloof. Dat komt mede door een van de valkuilen van de Reputation Ranking, want door een hoge notering op de ranglijst krijgen universiteiten een positieve reputatie. Een soort zelfversterkend effect dus. Hierdoor is de lijst ieder jaar minder verrassend.

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl