NOS NieuwsAangepast

Mount Everest schoner: klimmer wordt vuilnisman

The Guardian.

Afval

Jarenlang laten bergbeklimmers al rotzooi achter op de Mount Everest. Die ligt dan ook bezaaid met oude zuurstofflessen, tenten en stukken touw. "Genoeg", zegt het Nepalese ministerie van Toerisme. Daarom moeten de klimmers zakken afval meenemen naar beneden. Het is nog onduidelijk welke straf wacht als ze dat niet doen.

Borg

De nieuwe maatregel is niet de eerste die de Nepalese overheid neemt. Bergbeklimmers betalen nu een borg van 4000 dollar die ze pas terugkrijgen als ze hebben aangetoond dat ze al hun eigen afval weer mee naar beneden hebben genomen. Maar het is niet te controleren of iedereen ál hun afval daadwerkelijk mee heeft genomen.

"Onze eerdere acties hebben niet geholpen. Maar als bergbeklimmers nu geen zak afval mee naar beneden nemen, vervolgen we ze", legt een woordvoerder van de Nepalese overheid uit.

8848 meter

De Mount Everest is 8848 meter hoog en is door meer dan 5000 mensen beklommen. Vorige maand werd bekend dat een klim naar de top van de berg meer dan de helft goedkoper is geworden: van 25.000 dollar naar 11.000 dollar. In 2011 werd er tijdens een schoonmaakactie al 8.110 kilo afval van de Mount Everest verwijderd.

Door: Jeroen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl