NOS NieuwsAangepast

BNN doet D-Day, maar dan zonder nazi's

Een shot uit De Langste Dag - BNN

BBN zendt vanavond de eerste aflevering uit van het nieuwe programma De Langste Dag, genoemd naar het bekende boek (of de nog veel bekendere film) over D-Day: The Longest Day. Het programma wil die historische dag in de Tweede Wereldoorlog nabootsen. Maar dan zonder nazi's.

Infanterie en parachutisten

Het programma stoomt met een militaire basistraining dertig deelnemers klaar voor een nepinvasie in Normandië. "We waren echt van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat bezig", zegt Suzan Derksen, een kunsthistoricus van 23. "En in de nacht moesten we gewoon om beurten de wacht houden."

Tijdens de training worden de deelnemers verdeeld over twee groepen: infanterie en parachutisten. Voor Suzan betekende dat: springen. Uit een oud WOII-vliegtuig, compleet met kogelgaten. Indrukwekkend, volgens Suzan: "Het was een groot verschil met het oefenvliegtuig. Toen ik uit die Dakota sprong, begreep ik echt hoe het toen moet zijn geweest."

Daar houdt de directe vergelijking met D-Day ook op, want Suzan landt niet tussen de kogels, mortiergranaten en nazi's. "Niemand wil natuurlijk de nazi's spelen", merkt Suzan op. Die worden dus weggelaten, al gebruikt het programma wel oude beelden uit de oorlog. Komen er misschien toch nog nazi's langs.

.

Zo ging het er ongeveer aan toe tijdens D-Day.

Mindset

Het is de vraag of de BNN de Tweede Wereldoorlog een beetje geloofwaardig en respectvol na kan bootsen. Volgens Suzan draait het programma vooral om het gevoel, de mindset van toen: "Het gevoel voor onzekerheid, de teambuilding, het doorbikkelen, het komt allemaal naar voren. "De hele beleving was echt heel bizar" , zegt Suzan.

Echt realistisch is BNN's interpretatie van de Tweede Wereldoorlog in ieder geval niet: bij aankomst krijgen de deelnemers gewoon een briefje met een opdracht. Vanaf dan lijkt De Langste Dag een show zoals we die vaker hebben gezien. Met teams die proberen sterker, sneller en slimmer te zijn dan de ander. Maar dan in een WOII-jasje.

Geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan raden we de Twitteraccounts WW2Pics en RealTimeWWII aan, die regelmatig foto's en 'realtime tweets' uit de oorlog posten. Zoals deze foto's:

A German infantryman walks toward the body of a killed Soviet soldier and a burning BT-7 light tank in 1941 pic.twitter.com/KrANlnIc4p World War 2 Pictures (@Ww2Pics) 28 januari 2014

For 1st time in 300 years, enemy warships sailed through English Channel; 42 UK planes destroyed in futile attacks: pic.twitter.com/FkERIk5RJy WW2 Tweets from 1942 (@RealTimeWWII) 12 februari 2014

This Russian girl sniper, Lyudmila Pavlichenko, who, by the end of the war, had killed a confrimed 309 Germans pic.twitter.com/onqYNoDk8U World War 2 Pictures (@Ww2Pics) 27 januari 2014

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl