NOS NieuwsAangepast

De opvallende internetcensuur van Syrië

AFP

In Syrië mag je over het algemeen gewoon het internet op. Tenminste, zolang je dat maar niet stiekem doet. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar de internetcensuur van de Syrische overheid.

Twitter mag, Skype niet

In tegenstelling tot een land als China ? dat schaamteloos tientallen websites blokkeert, is de censuur in Syrië redelijk subtiel. "Ons onderzoek laat zien dat er een relatief onopvallende, maar heel gerichte filtering plaatsvindt", schrijven de onderzoekers. Dat betekent vooral: Facebook en Twitter zijn in Syrië zowaar bereikbaar.

Syrie heeft wel een hekel aan directe communicatiewebsites als Skype en videodienst Metacafe. Die twee webpagina's worden het meest geblokkeerd.

Keywords

De onderzoekers vonden ook vijf keywords die de regering niet waardeert: proxy, hotspotshield, ultrareach, ultrasurf en Israël. Op één na (rara welke) zijn het allemaal technologieën om censuur en toezicht te vermijden. In Syrië mag je dus meestal gewoon het internet op, zolang de regering maar kan meekijken.

In totaal wordt ongeveer 1 procent van de webpagina's in Syrië geblokkeerd. Toch noemt de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen het land een "vijand van het internet". Dat heeft er volgens Jillian York, de directeur van een elektronische vrijheidsorganisatie, mee te maken dat Facebook een belangrijke tool is om burgers in de gaten te houden. Daar is in het onderzoek overigens niets over terug te vinden.

Volgens York is het voor de overheid aanlokkelijk om Syriërs gewoon te laten internetten: dan weet de overheid meteen wat ze uitspoken. Zolang ze censuur maar niet omzeilen, met elkaar Skypen of kritische video's delen.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl