NOS NieuwsAangepast

"Politietop wil wietteelt niet legaliseren"

De top van de Nationale politie ziet niks in het legaliseren van wietteelt. De Volkskrant heeft een notitie in handen waarin staat dat de politie bang is dat criminelen de hennepkwekerijen met extreem geweld zullen overvallen. En daardoor is er juist extra politie nodig.

Ook zouden de "legale" hennepteelt en zware criminaliteit met elkaar verweven raken, is de angst. "Het aantal illegale kwekerijen zal niet direct verminderen. Er vindt waarschijnlijk slechts een verschuiving van de afzetmarkt plaats, van binnen- naar buitenland."

Gemeenten voor

De brief is een reactie op een oproep van grote gemeenten om wietteelt legaal te maken. 26 van de 38 grootste gemeenten zijn voorstander van het legaliseren van de wietteelt, bleek vorig jaar uit eenrondgang van de NOS. De 12 andere gemeenten zijn tegen of weten het nog niet.

Ze willen regulering om criminelen hun zwarte handel afpakken. Volgens schattingen wordt er jaarlijks voor ongeveer 600 miljoen euro wiet ingekocht door coffeeshops. Dat geld verdwijnt nu in het criminele circuit.

Minister Opstelten zei meteen al dat hij daar niets in ziet.

"Omgekeerde wereld"

De omgekeerde wereld, noemt burgemeester Depla van Heerlen de reactie van de politietop: "Wij willen met legale kwekerijen de wietteelt uit handen van criminelen halen. Maar uit vrees voor represailles doen we dus niks en laten de wietteelt in handen van criminelen."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl