NOS NieuwsAangepast

"Scholen aangevallen als oorlogstactiek"

De aanval op het internaat begon midden in de nacht. De daders barricadeerden de deuren. Toen ging de fik erin. Als je via de ramen probeerde te ontsnappen, werd je neergeschoten, of werd je keel doorgesneden. Tientallen studenten gingen dood.

Het verhaal hierboven was twee dagen geleden. Een aanval op een school in Nigeria door de terreurbeweging Boko Haram. Dit soort aanvallen zijn geen uitzondering. Scholen en universiteiten worden vaak doelbewust aangevallen, als oorlogstactiek. Dat staat in een rapport van de Global Coalition to Protect Education from Attack.

Tussen 2009 en 2013 zijn in zeventig landen aanvallen geweest op scholen. In dertig landen zijn scholen zelfs regelmatig het doelwit (interactieve klikkaart hier).

Bewust

"Het is een misverstand dat scholieren en leraren per ongeluk in de vuurlinies belanden", zegt Diya Nijhowne, een van de onderzoekers. "Scholen worden bewust aangevallen, omdat ze een makkelijk doelwit zijn."

De onderzoekers vonden twee belangrijke nieuwe ontwikkelingen. Universiteiten zijn vaak het doelwit en scholen worden ook gebruikt door militairen, bijvoorbeeld als barak of opslagplaats.

"Universiteiten zijn geliefd"

"Universiteiten zijn een geliefd doelwit", vertelt Nijhowne. "Die worden vaak gezien als onderdeel van de overheid. Daarnaast zijn het plekken waar protest en nieuwe ideeën vandaan kunnen komen."

De onderzoekers bieden niet heel veel oplossingen. Ze raden onder meer aan de aanvallen goed te onderzoeken en de daders te straffen. Daarnaast zouden er veilige zones moeten komen voor scholen en universiteiten.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl