Amsterdam en Utrecht willen scheefhuren aanpakken

Amsterdam en Utrecht willen het scheefhuren gaan aanpakken, schrijven ze in een brief aan minister Blok. Heel veel mensen zitten vast in een goedkope woning, terwijl ze daar eigenlijk te veel voor verdienen.

Verhuizen is vaak helemaal niet makkelijk. De steden willen huizen voor starters onder de 30, maar daar mogen ze maar vijf jaar wonen. Zo'n contract kan na vijf jaar nog een keer worden verlengd. Daarna zouden huurders genoeg inkomen moeten hebben om meer huur te betalen of een huis te kopen.

De pilot met tijdelijke contracten moet alleen gelden voor Amsterdam en Utrecht. De situatie in hun steden is uniek, schrijven de wethouders. Daarnaast willen de steden de proef met flexibele huurprijzen (je huur stijgt als je meer gaat verdienen) doorzetten in meer steden.

"Da's niet slim"

Geen goed plan, vinden ze bij de Woonbond. Het grote probleem is niet de huurprijs, schrijven ze op hun site. Het probleem is dat er simpelweg niet genoeg goedkope woningen zijn.

"Veel mensen hebben tijdelijke, flexibele arbeidsrelaties of werken als zelfstandige. Hun inkomen kan enorm variëren: schrijft de bond. "Waar moet een huurder na afloop van zijn tijdelijke huurcontract heen? Er wordt momenteel bijna niet gebouwd, en al helemaal geen betaalbare woningen."

Minister Blok laat nog even niks van zich horen. Hij wacht op de ChristenUnie. Die partij is ook bezig met een plan voor tijdelijk huren.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl