NOS NieuwsAangepast

Gewapende mannen bezetten parlement Krim

de Krim

Ooggetuigen zagen dat zo'n zestig mannen twee gebouwen overnamen. Ze zouden zwart-oranje linten dragen: het symbool voor de Russische overwinning in de Tweede Wereldoorlog.

Pro-Europa

Later vandaag moet het Oekraïense parlement de kandidaten voor de tijdelijke regering in Kiev goedkeuren. Gisteren werden de ministers, waarmee overgangspresident Arseni Jatsenjoek het aandurft tot de officiële verkiezingen, gepresenteerd. Als het parlement de kandidaten goedkeurt, moet die regering waarschijnlijk tal van onpopulaire beslissingen nemen om Oekraïne weer op de rit te krijgen.

De afgelopen twee dagen werd al gedemonstreerd op het schiereiland de Krim. Omdat de Krim-regio in het verleden bij de Sovjet-Unie hoorde, wonen er nog veel Russen. Die pro-Russische demonstranten botsten de laatste tijd geregeld met aanhangers van het nieuwe Oekraïense regime. Het zit ze niet lekker dat de pro-Europese oppositie nu aan de macht komt.

Russisch leger

De onrust in Oekraïne werd nog eens groter, nadat Rusland het leger in het westen in verhoogde staat van paraatheid bracht. Volgens de Russen heeft dat niets met de Oekraïense situatie te maken. In het algemeen wordt de actie van Poetin gezien als een waarschuwing aan de Krim.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl