NOS NieuwsAangepast

ING: check je saldo even na storing

Tijdens de ING-storing van gisteren zijn geen dubbele betalingen gedaan. Zowel op de website als via de mobiele app zijn hooguit dubbele reserveringen gedaan. Gisteravond zei de bank nog dat klanten van wie geld meerdere keren was afgeschreven, dat zelf terug moesten krijgen.

Niet erg klantvriendelijk, vond de Consumentenbond. Tijdens de storing kregen klanten die probeerden te betalen via de app de melding 'probeer het opnieuw'. "Klanten dachten dat het om de overboeking ging, maar we bedoelden: probeer later nog een keer in te loggen", legt een woordvoerder van ING uit. Klanten dachten dat hun betaling nog eens gedaan moest worden.

10.30 uur

Daarom raadt ING nu aan: check je saldo. Alle af- en bijschrijvingen vanaf 10.30 uur zijn volgens de bank correct. Ook belooft de bank beterschap. "Als op de app verschijnt 'probeer het opnieuw' en we via Twitter mensen oproepen geen dubbele betalingen te doen, kan dat verwarrend zijn", vertelt de woordvoerder.

Gisteren kreeg de bank veel kritiek, omdat die adviseerde te veel betaald geld zelf terug te vragen aan de ontvangers. "Wettelijk gezien mogen we geen dubbele boekingen terughalen", legt de woordvoerder uit. In een reactie daarop zei de Consumentenbond dat dat wel erg kort door de bocht was. "Klanten krijgen tijdens de storing 'probeert het opnieuw' binnen de ING-app te zien. Een fout van de bank dus", zegt Sandra de Jong van de Consumentenbond.

Goed nieuws

Goed nieuws dus, dat er geen dubbele betalingen zijn gedaan. Maar de ING heeft de verwarring zelf in de hand gewerkt, vindt de Consumentenbond. "Veel klanten zien het verschil niet tussen reserveringen en afboekingen. Door in eerste instantie te zeggen dat klanten hun geld zelf moeten terughalen, hebben ze de verwarring zelf in de hand geholpen."

Hoe het kon dat de ING-transacties gisteren niet zo lekker liepen, is nog onbekend. In de afgelopen maand kampte de ING-bank al drie keer met storingen bij het internetbankieren.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl