NOS NieuwsAangepast

Storing WhatsApp: Hoe kwam het?

Je zult het ongetwijfeld zelf ook gemerkt hebben: WhatsApp lag gisteravond helemaal plat. En niet alleen bij ons, maar wereldwijd. Je kon geen berichten ontvangen en verzenden.

Hoe kwam het?

Pas twee uur na het begin van de storing meldde WhatsApp via Twitter dat er serverproblemen waren, maar meer details bracht het bedrijf niet naar buiten.

Volgens tech-redacteur Rachid Finge zijn er dan twee mogelijke verklaringen. "Het kan zijn dat WhatsApp werd aangevallen, omdat sommigen de overname door Facebook niet zien zitten. Het zou dan gaan om een zogenoemde DDoS-aanval. Daarbij worden de servers van WhatsApp bestookt met gigantische hoeveelheden data. De servers hebben het zo druk met het verwerken ervan, dat de gewone dienstverlening eronder lijdt", aldus Finge. "Maar er zou ook een andere oorzaak kunnen zijn. Door de Facebookovername is WhatsApp in één klap wereldberoemd geworden en daardoor kan de populariteit toegenomen zijn. Klinkt onlogisch misschien, maar daarbij moet je bedenken dat WhatsApp in veel landen lang niet zo bekend is als in Nederland."

Telegram

WhatsApp was trouwens niet de enige berichtenservice die last had van een storing. Ook Telegram had met een storing te maken. Die app heeft volgens Finge last van zijn eigen succes. "Telegram werd in één klap populair toen bekend werd dat Facebook WhatsApp heeft gekocht. Sommige gebruikers kregen een naar gevoel bij de overname en zochten een alternatief voor WhatsApp. Telegram kwam vooral op sociale media bovendrijven, zeker omdat de app zegt zorgvuldig om te gaan met privacy; een onderwerp waar potentiële overstappers zich zorgen over maken."

Vrijdag was Telegram naar eigen zeggen de meest gedownloade app in elf landen, waaronder Nederland, Zwitserland en Duitsland. In het weekend kwamen er op sommige momenten honderd gebruikers per seconde bij. Op dit moment zijn er zeker 800.000 Nederlandse gebruikers, meldt het bedrijf.

Overbelaste servers

"Juist die stortvloed aan nieuwe gebruikers, vooral vanuit Europa, leidde tot overbelaste servers", zegt Finge. "Bovendien moet elke nieuwe gebruiker zijn telefoonnummer bij Telegram registreren via een sms'je. Dat betekent dat de Telegram-servers honderd sms'jes per seconde moeten kunnen versturen en dat is problematisch. Telegram heeft dus zijn capaciteit moeten vergroten, bijvoorbeeld door meer servers in gebruik te nemen of door de server-software zuiniger en efficiënter te maken.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl