NOS NieuwsAangepast

Na de smartphone nu de smartgun

De Armatix iP1 smartgun - Armatix

Smartguns zijn niet meer alleen een speeltje van James Bond: ze zijn sinds kort gewoon te koop in Californië. Mét een modieus accessoire: een zwart, waterdicht horloge dat het pistool ontgrendelt. Zonder het horloge doet de smartgun niets.

Stoplicht

In het wapen, de Armatix iP1, en het bijbehorende horloge zitten twee elektronische chips. Door een pincode in te toetsen, stuurt het horloge een signaal. Alleen als het pistool in de buurt is (het maximale bereik is ongeveer 40 centimeter), kan je het gebruiken als vuurwapen.

Voorstanders zien het wapen als een goede manier om het aantal wapenongelukken te verminderen, volgens The Washington Post. Ze zien smartguns als airbags in auto's: een veiligheidstoevoeging die iedereen wil.

New Jersey stapt over naar smartguns

De Armatix iP1 heeft in Amerikaanse politiek nu al gevolgen. De staat New Jersey gaat alleen nog maar smartguns verkopen. Volgens een wet uit 2002 moet de staat binnen drie jaar overstappen naar slimme wapens, zodra die ergens in de VS te koop zijn. Nu is het dus zover.

De National Rifle Association - de grootste voorstander van wapenbezit - heeft nog niet gereageerd op het nieuws, maar waarschijnlijk is de partij niet enthousiast. Volgens de NRA-website is de groep fel tegen "verplichtingen van de overheid die het gebruik van dure, onbetrouwbare toevoegingen afdwingen".

iPhone 5 onder de pistolen

Ron Conway, een vroege investeerder in Google en Facebook, lanceerde vorige maand nog een wedstrijd voor smartgun-technologie. "We hebben de iPhone 5 onder de wapens nodig", zegt hij tegen The Washington Post. Hij verwijst naar de mogelijkheid van de iPhone om in te loggen met je vingerafdruk.

"Net zoals iedereen van de fliptelefoon en BlackBerry overstapte op de iPhone, zullen consumenten ook overstappen naar slimme wapens. Wapenbezitters moeten zich straks dinosaurussen voelen als ze geen smartguns gebruiken", zegt Conway.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl