NOS NieuwsAangepast

Synthetische drugs: hoe lang gaat kat-en -muisspel door?

De productie van synthetische drugs gaat gewoon door, ondanks het verbod op apaan. Dat is een stof die op grote schaal is gebruikt voor de productie van amfetamine, ook wel speed. Tot 2014 was apaan makkelijk via internet te verkrijgen en het was ook goedkoop.

Maar nog geen 6 weken na de invoering van het verbod heeft de politie alweer vervangende stoffen voor apaan gevonden en daarmee begint het kat-en-muisspel opnieuw. Heeft het verbieden van een grondstof als apaan wel zin?

Verbieden?

"Jazeker", zegt Jorrit van den Berg van het Nederlands Forensisch Instituut. "Apaan is een stof waarvan we weten dat deze alleen voor het produceren van synthetische drugs wordt gebruikt. Het is niet een stof voor andere doeleinden. Door een verbod gaan criminelen weer op zoek naar alternatieve grondstoffen en deze zijn behalve duurder, ook moeilijker te verkrijgen. Zo wordt het uiteindelijk minder lucratief om een drugslab op te zetten."

Nederland kampioen

Op dit moment is Nederland nog de grootste producent van synthetische drugs in Europa. Vooral in het zuiden van het land zijn criminelen actief. De politie heeft drugslabs midden in woonwijken opgerold, maar ook in schuren en loodsen. In 2011 werden 24 labs opgerold, in 2012 waren dit er 29 en in 2013 44.

"We kunnen niet voorspellen waar dit schip zal stranden, maar het is zeker zinvol om een stof als apaan te verbieden", aldus Van den Berg.

Meer hierover lees je bij Nieuwsuur.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl