NOS NieuwsAangepast

Finland experimenteert met fluorescerende geweien

In Lapland lopen volgend jaar rendieren rond met lichtgevende geweien. Tenminste, als de fluorescerende verf blijft plakken. De Finse vereniging van rendierhouders experimenteert daar nu mee.

Door de fluorescerende geweien zijn rendieren 's nachts een stuk beter te zien. Dat moet ongelukken voorkomen, zegt Anne Ollila, directeur van de vereniging. Op het moment zijn de geweien van zo'n twintig rendieren geverfd, om te testen of het blijft zitten. Als de fluorescerende verf niet bij de eerste de beste regenbui wegspoelt, gaan de dieren komende herfst voor het eerst 'de weg op'.

"Jaarlijks komen er zo'n 3000 tot 5000 rendieren om in Lapland", zegt Ollila. Door de beesten in een testgebied los te laten, wil de Vereniging van rendierhouders bekijken of de fluorescerende verf (als het blijft plakken) er inderdaad voor zorgt dat automobilisten rendieren makkelijker zien. En dus minder vaak aanrijden.

Finland probeert rendieren al langer te laten opvallen. Het experimenteert bijvoorbeeld ook met een geverfde vacht, maar Ollila verwacht dat een lichtgevend gewei meer opvalt.

.

In Lapland lopen rendieren regelmatig op de weg

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl