NOS NieuwsAangepast

Nooit meer een wachtwoord invullen?

Het logo van Google - Flickr/ Robert Scoble/ CC 2.0 by

Stel je voor, een wereld zonder wachtwoorden. Alles wat je nodig hebt, is een uniek geluidje op je mobiel waarmee je identiteit kan worden vastgesteld. De technologie bestaat, maar het is aan Google of die toekomst werkelijkheid wordt.

Het bedrijf achter 's werelds populairste zoekmachine heeft het jonge Israëlische bedrijfje SlickLogin overgenomen. De drie jongens achter de startup hebben een uniek inlogsysteem ontwikkeld dat werkt met geluidsgolven. En die technologie is nu dus in handen van grootmacht Google, die ervoor kan zorgen dat inloggen via audio voor iedereen mogelijk wordt. Of voor niemand. De internetgigant houdt zijn plannen stil.

Je eigen deuntje

Het systeem van SlickLogin werkt zo: een computer stuurt een uniek, supersonisch geluidje naar je smartphone. De telefoon analyseert het en stuurt een deuntje terug, waarmee de computer jouw identiteit kan vaststellen. Geen wachtwoord nodig. Het geluidje is voor mensen onhoorbaar (hoe honden erop reageren, weten we niet), maar voor computers een bron van informatie.

.

Een presentatie van SlickLogin

Maar het is de vraag of Google echt is geïnteresseerd in de techniek. Misschien wil het bedrijf de jongens achter SlickLogin vooral voor andere projecten gebruiken. Zelf lijken ze wel overtuigd dat Google verder wil met hun techniek. Op hun website schrijven ze: "Google is een bedrijf dat onze kernwaarden deelt; inloggen zou makkelijk moeten zijn, in plaats van frustrerend."

Google's shopping spree

Een paar weken geleden nam Google een ander bedrijf over, DeepMind Technologies, dat zich specialiseert in kunstmatige intelligentie. Het bedrijf ontwikkelde Deep Learning, een programma dat de werking van het menselijk brein nabootst. Daarmee zou Google bijvoorbeeld je humeur kunnen herkennen om je betere zoekresultaten voor te schotelen.

In dezelfde maand kocht Google ook Nest Labs, een bedrijf dat slimme thermostaten en rookmelders maakt. De apparaatjes kunnen zich al aanpassen aan het gedrag van de gebruiker. Met hulp van DeepMind zou die technologie nog verder kunnen gaan.

En in december kocht Google een sloot robotica-bedrijven. Een combinatie met DeepMind is dan al snel gemaakt: werkt Google aan robots met menselijke intelligentie? Misschien wel persoonlijke robots, die alleen luisteren naar jouw eigen unieke inlogdeuntje en dubbelen als brandalarm. Je kan het zo gek niet bedenken.

Skynet?

Wat Google echt van plan is, weten we niet. Het bedrijf houdt zich bij elke overname stil. Dat geeft critici alle ruimte om doemscenario's te bedenken, waarbij de fimserie The Terminator favoriet is. Come with Google if you want to live?

.

Een scène uit Terminator 3

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl