NOS NieuwsAangepast

Karzai past Afghaanse 'anti-vrouwenwet' aan

Een anti-vrouwenwet, zo noemden critici het. De Afghaanse president Karzai werkte aan een wetsvoorstel dat het zou toestaan dat mannen hun vrouwen mishandelen. Internationaal was er veel kritiek op de plannen, en daarom zegt Karzai dat hij de plannen gaat aanpassen.

Volgens de nieuwe wet zouden familieleden niet mogen getuigen tegen verdachten van misbruik of mishandeling. Dat zou volgens mensenrechtenorganisaties betekenen dat vrouwen ongestraft geslagen of verkracht kunnen worden. Familie is meestal de enige getuige in zo'n kwestie.

Slachtoffer van huiselijk geweld in Afghanistan - EPA

Vertaling

Karzai's woordvoerder meldt vandaag dat de president op de hoogte is van de kritiek en dat hij heeft besloten om de wet iets aan te passen. "We zullen niet toestaan dat de wet erdoor komt zonder dat de nodige aanpassingen zijn gedaan", zei de woordvoerder. Volgens hem ontstond er verwarring door de Engelse vertaling van het stuk tekst. Hij benadrukt dat familieleden de vrijheid hebben om te getuigen, als ze dat willen.

Het ministerie van Justitie beslist hoe de wet aangepast wordt.

Vrouwenrechten

Vrouwen in Afghanistan hebben meer rechten sinds de Taliban in 2001 verdreven werden, maar veel mensen zijn bang dat die rechten weer afgenomen worden als buitenlandse troepen eind dit jaar uit het land verdwijnen.

Begin dit jaar meldde de mensenrechtencommissie AIHRC dat vrouwen in Afghanistan steeds vaker slachtoffer zijn geweld. Volgens hun cijfers is geweld tegen vrouwen tussen maart en september 2013 met 25 procent toegenomen. De voorzitter van de commissie denkt dat er een verband is met het vertrek van buitenlandse militairen en hulpverleners.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl