Italiaanse homoactiviste even in de bak in Sotsji

Vladimir Luxuria tijdens een Gay Pride-optocht - EPA

Vladimir Luxuria, een voormalig Italiaans parlementslid, is gisteren opgepakt in Sotsji. De transgender hield een bord omhoog met de tekst 'Gay is Okay'. Dat zegt Flavio Romani, de voorzitter van een Italiaanse homorechten-organisatie tegen persbureau ANSA.

Luxuria - ze is biologisch gezien nog man, maar leeft als vrouw - wilde in Sotsji de Russische wet uitdagen die "propaganda over non traditionele seksuele relaties" verbiedt. En dat werd niet gewaardeerd door de Russische politie.

Inmiddels is Luxuria weer vrijgelaten. Het is niet duidelijk of ze wordt aangeklaagd. Luxuria lijkt in ieder geval nog niet klaar met actievoeren; ze is van plan tijdens een hockeywedstrijd maandagavond regenboogkleuren te dragen. Ze twitterde eerder (in het Russisch): "Ik ben in Sotsji! Groeten, met de kleuren van de regenboog in Poetins gezicht!"

Sono a Sochi! Saluti con i colori della rainbow, alla faccia di Putin! pic.twitter.com/E68Lgtadgv vladimir luxuria (@vladiluxuria) 16 februari 2014

Er is veel kritiek op de Russische homowet waar Luxuria tegen strijdt. Tegen het Italiaanse persbureau ANSA zei ze dat haar taak in Sotsji duidelijk is: "Mijn doel is om te protesteren tegen de wet van de homofobische Poetin."

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl