NOS NieuwsAangepast

Dit is de World Press Photo van 2013

Signal - John Stanmeyer

Dit is 'em, de World Press Photo 2013.

Het is een foto van Afrikaanse migranten aan de kust in Djibouti, van de Amerikaan John Stanmeyer. Hij maakte de foto voor National Geographic. Op de foto staan migranten die proberen met hun telefoon een goedkope verbinding te krijgen met het nabijgelegen Somalië, de enige manier waarop ze contact kunnen krijgen met familieleden.

Djibouti is een doorgangsroute voor migranten uit Somalië, Ethiopië en Eritrea, die op zoek zijn naar een beter leven in Europa of het Midden-Oosten. "Het is een foto die is verbonden met zo veel andere verhalen", zegt jurylid Jillian Edelstein. "Hij snijdt onderwerpen aan als technologie, globalisatie, migratie, armoede, wanhoop, vervreemding, menselijkheid. Het is een zeer geavanceerd, krachtig en genuanceerd beeld."

De winnaar krijgt 10.000 euro.

Haiyan

AFP-fotograaf Phillipe Lopez maakte de winnende foto in de categorie Laatste Nieuws. Zijn Typhoon Survivors laat een religieuze mars zien na de verwoestende orkaan Haiyan.

Typhoon Survivors- Phillipe Lopez

Expositie

Hier vind je de complete lijst met winnaars. De winnende foto's zijn vanaf 18 april als eerste te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Daarna worden ze geëxposeerd in honderd steden in 45 verschillende landen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl