NOS NieuwsAangepast

Steeds minder paffende jongeren

Jongeren laten een pakje sigaretten steeds vaker links liggen, want het aantal dagelijks rokende jongeren daalde vorig jaar van 11 naar 9 procent. De waterpijp wordt juist wel steeds populairder. Dat blijkt uit de Roken Jeugd Monitor 2013 van het Trimbos-Instituut.

Volgens Daan van der Gouwe van het Trimbos is roken niet meer zo stoer als vroeger. "Toen was roken heel normaal, maar nu ben je bijna een buitenstaander als je in een openbare gelegenheid een sigaret opsteekt." Hij denkt dat jongeren zich ook beter beseffen hoe ongezond het is.

"Het is ook een dure hobby in tijden van crisis en het wordt steeds moeilijker voor jongeren om aan sigaretten te komen. Dus ik denk dat veel van hen daarom denken: laat maar." Hij verwacht dat het aantal rokende jongeren langzaam verder daalt.

Zelden controle

Opvallend: driekwart van de jongeren vindt het goed dat de leeftijdsgrens voor roken is verhoogd van 16 naar 18 jaar. Dat zou kunnen komen doordat jongeren zelden hun identiteitskaart hoefden te laten zien. De helft van de jongeren onder de 16 jaar zegt in het onderzoek bijna nooit gecontroleerd te worden.

Inmiddels is de leeftijdsgrens voor jongeren verhoogd naar 18 jaar. Want als jongeren voor hun 18e niet roken, beginnen ze er vaak ook niet meer aan, is de beredenering.

Meeste kans in benzinestation

Jongeren onder de 16 jaar zouden bij een benzinestation de meeste kans maken om aan sigaretten te komen: 39 procent haalde daar vorig jaar zijn peuken. In de supermarkt was dat 29 procent en in de snackbar 23 procent. 19 procent van hen slaagde in de tabakszaak.

Meer rooknieuws

En er is meer rooknieuws. Want de Britten mogen binnenkort namelijk waarschijnlijk niet meer in de auto roken als daar ook kinderen inzitten. Volgens een anonieme bron van de BBC wordt dat strafbaar. Nederland discussieerde een aantal jaren terug ook over roken in de auto, maar minister Klink van Gezondheid zag een verbod toen niet zitten.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl