NOS NieuwsAangepast

Even op Photoshop...en Castro hoort weer goed

Een van de bewerkte foto's van Fidel Castro | Estudios Revolucion

Een grote leider met gebreken, dat heb je als land natuurlijk liever niet. Vandaar dat het gehoorapparaatje van de oud-Cubaanse leider Fidel Castro op enkele foto's is weggepoetst.

De foto's waren in handen van persbureau AP, dat het weer aanbood aan andere media. Fotomanipulatie is een journalistieke doodzonde, daarom heeft AP de foto's tijdelijk uit het archief gehaald.

Slechte gezondheid

Castro (87) verschijnt nog maar zelden in het openbaar vanwege zijn slechte gezondheid. En als hij toch een bezoek heeft, beslist de Cubaanse overheid wat er naar buiten komt.

De zoon van Castro nam de foto's tijdens een bezoek van de Ecuadoraanse president Correa aan Havana op 29 januari. Er waren geen onafhankelijke journalisten daarbij aanwezig, vandaar dat AP de foto's van de Cubaanse fotograaf overnam.

Dun draadje

De AP besloot later toch eens de originele foto's op te vragen bij de zoon van Castro. Toen bleek dat een dun draadje wel op de originele foto te zien was, maar niet op de geleverde foto's. Het draadje van zijn gehoorapparaat, dus.

"Onze foto's moeten de werkelijkheid weergeven en er mag niks worden verwijderd of toegevoegd zijn", zegt AP. Het persbureau gaat nu ongeveer 150 afbeeldingen, die zijn vrijgegeven door Cuba extra controleren.

De fotograaf zegt dat hij niets wist van de manipulatie. De Cubaanse overheid heeft nog niet gereageerd.

Photoshopfaals

Het is niet bepaald de eerste keer dat politici met foto's knoeien.

Zo bezochten Chinese ambtenaren zogenaamd een 103-jarige vrouw, maar zij was overduidelijk in de foto geplakt:

De oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verdween op mysterieuze wijze uit een documentaire.

De Egyptische leider Hosni Mubarak vond dat hij op de rode loper wat meer aandacht moest krijgen en ruilde daarom, met dank aan Photoshop, van plek met de Amerikaanse president Obama.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl