NOS NieuwsAangepast

Examen gaat de mist in na supersnelle luistertoets

De kijk- en luistertoets Engels ging voor 85.000 eindexamenleerlingen eind januari wel héél snel. In plaats van 22 seconden, kregen ze soms maar 10 seconden om het antwoord te geven en de volgende vraag te lezen. Veel leerlingen raakten compleet in paniek.

Het blijkt een foutje van het Cito, die de toetsen maakt: bij het videodeel van de toets havo Engels en het audiodeel van de toets vwo Engels waren de pauzes een aantal keer te kort. En dat is balen voor de scholieren, want zij moeten nu een deel van de toets overdoen. Het andere deel van het examen krijgt een nieuwe normering.

Spanning

"Het is erg vervelend voor scholieren, zegt Annelot Lutterman van scholierenorganisatie LAKS. "Zeker omdat het om een examen gaat, één van de belangrijkste proefwerken die je maakt gedurende je schooltijd."

Scholen mogen zelf beslissen welke toets ze afnemen voor het schoolexamen. Veel gebruiken die van Cito, zodat ze niet zelf een toets hoeven te maken.

Het is wel de vraag of alle scholen de nieuwe toets van het Cito weer gaan gebruiken. "Dus scholieren zitten nog langer in spanning", aldus Lutterman.

Onderzoek

Na de supersnelle kijk- en luistertoets stroomden de klachten binnen bij scholierenorganisatie LAKS. Daardoor kwam de fout aan het licht. Hoe de fout precies kon ontstaan, is onduidelijk.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl