NOS NieuwsAangepast

"NSA vermoordt onschuldige mensen"

The Intercept Foto: theintercept.org

Amerikaanse drones bombarderen mobiele telefoons, maar ze weten niet zeker of de eigenaar zijn telefoon wel echt bij zich heeft. Dat zou blijken uit een van de eerste publicaties op de website theintercept.org. Op die site brengen journalisten informatie van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden naar buiten.

Een voormalig dronebestuurder zegt tegen The Intercept dat de NSA op afstand kan bepalen waar de SIM-kaart of telefoon van bijvoorbeeld een terrorist is. Vervolgens zou de VS er een onbemand vliegtuigje op af sturen. "We zitten niet achter mensen aan, maar achter hun telefoons. In de hoop dat de persoon aan de andere kant van de raket de slechterik is", zegt de anonieme dronebestuurder.

Maar de tactiek van de Amerikanen zou steeds meer bekend raken bij vijandelijke organisaties. Dus proberen zij de NSA een stapje voor te zijn. Zo hebben sommige doelwitten een hoop verschillende SIM-kaarten. Maar het kan ook zo zijn dat een terrorist niets in de gaten heeft, maar zijn mobiel uitleent aan een van zijn vrienden, zijn vrouw of zijn kinderen. "Er zijn absoluut onschuldige mensen vermoord door de tactiek van de NSA", aldus de anonieme bron.

Hier zie je een aanval van een drone:

The Intercept

Twee van de journalisten die voor The Intercept schrijven, Glenn Greenwald en Laura Poitras, brachten eerder ook al de informatie van Snowden over de Amerikaanse spionagepraktijken naar buiten. Het is de bedoeling dat er de komende tijd nog meer verhalen online komen die gebaseerd zijn op de 'Snowden-files'.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl