NOS NieuwsAangepast

"Ik dronk uit de wc om te overleven"

Hoe een Amerikaanse basketballer gevangen raakte in de Libische burgeroorlog. In 2010 tekende Alex Owumi een contract bij het Libische basketbalteam Al-Nasr Benghazi, zonder dat hij wist wie zijn baas was. Het bleek de familie Kadhafi te zijn. Hij vertelde zijn uitgebreide en indrukwekkende verhaal aan de BBC.

Enthousiast begint Owumi aan zijn eerste training voor het team uit de Libische stad Benghazi. Maar al snel komt hij erachter dat het allemaal niet zo gezellig is, als hij ziet dat zijn teamgenoten onder de schrammen en blauwe plekken zitten. De Kadhafi's blijken hun spelers te laten slaan als ze verliezen.

Gelukkig voor Owumi wint het team na zijn komst een hele serie wedstrijden op rij. De Kadhafi's zijn zeer tevreden over hem en hij leeft als een prins. "Van sokken tot een nieuwe tv, ik kreeg alles gratis."

Wormen en kakkerlakken

Dan bevindt hij zich opeens midden in de Libische burgeroorlog. Owumi zit gevangen in zijn appartement omdat het te gevaarlijk is om zijn woning te verlaten. Hij overleeft door wormen en kakkerlakken te eten en uit de wc te drinken.

Na twaalf dagen in zijn appartement krijgt hij een telefoontje. Hij moet zo snel mogelijk naar het kantoor van de voorzitter van zijn team komen. Vanaf daar volgt een spannende reis naar Egypte. Zo ontsnapt Owumi uit Libië, en speelt nog een tijdje voor een team in Egypte voordat hij weer naar Amerika gaat.

Het hele verhaal van de BBC lees je hier.

Alex Owumi basketbalt nog steeds, nu voor het Engelse Worcester Wolves. Hier zie je de hoogtepunten van zijn wedstrijden in Libië en Egypte:

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl