NOS NieuwsAangepast

Meer staten VS tegen Google Glass in auto

Zeker zeven Amerikaanse staten proberen wetten te maken om Google Glass achter het stuur te verbieden. West-Virginia was daar vorig jaar al mee bezig, en andere staten sluiten zich daar nu bij aan.

De wetsvoorstellen gaan over 'draagbare computers achter het stuur', waarmee hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Google-bril wordt bedoeld. Senator Floyd Esquibel van Wyoming zegt dat hij de veiligheid in de auto wil waarborgen voordat de Google Glass verkrijgbaar is.

"Gezond verstand zou genoeg moeten zijn om door te hebben dat je tijdens het rijden niet naar een klein computertje moet kijken, dat dat gevaarlijk is", aldus Esquibel. Hij kreeg er eerder een wet doorheen tegen het sms'en achter het stuur. Dat is in de meeste Amerikaanse staten verboden.

De andere staten die wetten willen invoeren zijn Delaware, Illinois, Missouri, New Jersey en New York.

Boete verscheurd

Opvallend genoeg bleek uit een rechtszaak in Californië eerder deze maand dat de Google Glass in de auto wél mag. Cecilia Abadie kreeg een boete omdat ze met de bril op rondreed, maar die werd door de rechter kwijtgescholden. Het was niet te bewijzen dat het apparaatje aan stond.

En dat kan nog wel een probleem worden voor wetgevers: je kan de bril ophebben terwijl hij uit staat, en de bril zou op sterkte gemaakt kunnen worden.

Geen beleid

Groot-Brittannië werkt ook al aan een wet tegen de bril - maar in Nederland heb je voorlopig niet te vrezen. Er komt nog geen beleid voor iets wat nog onbekend is, zei het Ministerie van Infrastructuur en Milieu afgelopen oktober. "Als we voor elke nieuwe innovatie beleid moeten gaan maken, blijven we bezig."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl