NOS NieuwsAangepast

Joegoslavië-tribunaal: Mladic vergeet kunstgebit

Oud-legerleider Ratko Mladic staat vandaag bij het Joegoslavië-tribunaal tegenover zijn voormalige strijdmakker Radovan Karadzic. Niet als verdachte, maar als getuige in het proces tegen Karadzic.

De zitting werd meteen geschorst, omdat Mladic zijn kunstgebit was vergeten en daardoor niet goed kon praten. Het gebit moest eerst uit zijn cel worden opgehaald.

Massa-executies

De Servische oud-leider Karadzic wil dat Mladic getuigt dat hij hem nooit heeft verteld over de massa-executies na de val van Srebrenica in 1995.

Mladic moest flink op z'n woorden letten, omdat zijn getuigenis nadelig kan zijn voor zijn eigen proces. Hij wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide en staat in een apart proces terecht voor het tribunaal. Mladic heeft er dan ook alles aan gedaan om niet te hoeven getuigen. De rechter besliste eind vorig jaar dat hij toch moet komen. Hij besloot tijdens de ondervraging te zwijgen.

Toen de rechter Mladic vandaag vroeg om de eed af te leggen, begon hij een tirade tegen de rechtbank. Mladic riep naar de rechter dat hij het hof niet wil erkennen, en noemde de rechtbank "satanisch".

Het proces is hier live te volgen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl