NOS NieuwsAangepast

Nederland is groen voor de tijd van het jaar

Links beelden uit januari 2013. Rechts beelden van 12 januari dit jaar waarop Noord-Holland groener is. Er is op de tweede foto slechts een klein deel zichtbaar door bewolking. Foto's: groenmonitor.nl

In Nederland is het zo'n 20 procent groener dan vorig jaar rond deze tijd. Dat blijkt uit de Groenmonitor van de Wageningen Universiteit en Natuurkalender. Volgens onderzoekers komt dat door de zachte winter die we hebben.

Onkruid

Drie keer per week worden met satellieten gedetailleerde foto's van het land gemaakt. Op de nieuwste kaarten is te zien dat er door het zachte weer meer onkruid is en de duinen groener zijn. Vooral kale grond in bebouwde gebieden en duinheide en duinen met planten, groter dan een meter, zijn groener.

"Ik realiseer me dat het beeld niet heel duidelijk is, maar wij hebben genoeg meetpunten om de beelden te vergelijken met vorig jaar", vertelt Arnold van Vliet van De Natuurkalender. "Probeer het te vergelijken met een foto van je tuin in de winter en een foto in de zomer. Het groot aantal pixels geeft aan dat er meer groen te zien is", legt hij uit.

Verder is uit de kaarten te halen dat het groeiseizoen in 2013 pas laat begon, maar lang aanhield.

Door: Janneke en Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl