NOS NieuwsAangepast

Poker is behendigheid, geen kansspel

Niks geen kwestie van geluk als je wint met pokeren, da's gewoon behendigheid. Dat blijkt uit de uitspraak van een Amsterdamse rechter vandaag. Drie mannen die in 2007 een illegaal pokertoernooi organiseerden, zijn vrijgesproken. Het komt erop neer dat hij poker niet als een gokspel, maar als een denksport ziet.

Geen kansspel dus waar je een vergunning voor nodig hebt. En daarom is de Wet op de Kansspelen niet overtreden. In Nederland hebben alleen de Lotto, Staatsloterij en Holland Casino een vergunning om kansspelen te organiseren.

Zonder vergunning

Advocaat Peter Plasmen, zelf pokeraar, is blij. In een andere zaak van hem in 2010 kwam de rechtbank in Den Haag al tot dezelfde conclusie: pokeren is geen kans- maar een behendigheidsspel. Ook in die zaak volgde vrijspraak. "Nu twee rechtbanken tot vrijspraak zijn gekomen en het OM het hoger beroep heeft ingetrokken tegen de Haagse vrijspraak, ontstaat de situatie dat pokertoernooien ook zonder vergunning legaal zijn", zegt Plasman.

In 1998 oordeelde de Hoge Raad juist dat het een kansspel is, omdat mensen het vaak als kansspel speelden.

Of het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de uitspraak is nog niet bekend. Die had boetes van enkele duizenden euro's tegen de drie mannen geëist.

Pokersterren

Hoe die uitspraak valt bij de Nederlandse pokersterren zie je vanavond bij ons op tv, om 22.30 uur.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl