NOS NieuwsAangepast

Verslikte Vlaamse tafelschuimer zich in laatste maaltijd?

Een peperduur diner bestellen, heerlijk eten en vervolgens weglopen zonder te betalen; je moet het maar durven. De Belgische Titus Clarysse was zo'n waaghals. En dat kostte hem mogelijk zijn leven.

Woensdag is het lichaam van de 'professioneel' freeloader - of 'tafelschuimer', zoals Belgen het graag zeggen - dood aangetroffen. Onder verdachte omstandigheden neergestoken, zeggen Belgische kranten. De politie houdt rekening met moord of doodslag.

Schrik van de horeca

Clarysse was de nachtmerrie van elke restauranteigenaar in Gent. Meer dan honderd keer wist Clarysse een gratis maaltje te scoren. De meeste restauranteigenaren kenden Clarysse van naam en gezicht, maar toch wist hij keer op keer zonder afrekenen weg te komen.

Af en toe raakte Clarysse tijdens zijn capriolen betrokken bij een gevecht. Maandag was dit ook het geval, zegt Belgische krant Het Nieuwsblad. Hij zou toen zijn neergestoken. Vrienden van Clarysse verbaast het niet: "Het moest eens mislopen."

Volgens de VRT werd de tafelschuimer - of dine-and-dasher, zoals Amerikanen het graag zeggen - meer dan vijftig keer betrapt. Zonder geld. Het leverde hem in 2009 een celstraf van zes maanden en een boete van 1650 euro op. Maar zijn honger was niet gestild. Dus hij bleef tafels schuimen.

Lege borden

Tim Joiris, hoofd van de restaurant- en hotelfederatie in Gent, denkt niet dat een van zijn collega's Clarysse zou vermoorden. Maar motief is er wel. "Het leverde voor iedereen problemen op. En nog erger, lange tijd wist niemand echt hoe ermee om te gaan", zei Joiris tegen de Engelse website Independent.

Volgens Joiris had de tafelschuimer veel lef. "Hij vroeg om alles - het hele menu. Hij bleef na de maaltijd zitten. Nog een biertje, nog een brandy." Geld liet Clarysse nooit achter. Wel een stapel lege borden en een boze restauranteigenaar.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl