NOS NieuwsAangepast

België: dodelijke xtc-pillen in omloop

Foto: BEWSD

Superman en Nintendo klinken leuk, maar krijg je ze als pilletjes in handen dan moet je oppassen. In België zijn xtc-pillen in omloop met een dodelijke hoeveelheid MDMA.

Daarvoor waarschuwt het Belgische Early Warning System on Drugs (BEWSD). De xtc is ontdekt in Brussel, tijdens een project waar gebruikers anoniem hun drugs op kwaliteit kunnen testen.

"Als een gemiddeld meisje van 14 maar één zo'n pil slikt, kan dat fatale gevolgen hebben", zegt een woordvoerder van het BEWSD.

Ook in Nederland

Het Trimbos-instituut zegt dat de pillen ook in Nederland in omloop zijn. Volgens een woordvoerder worden de pillen hier al langere tijd verhandeld, maar zijn er tot nu toe geen doden gevallen: "Als de xtc-pillen worden gebruikt door jonge tieners die weinig ervaring hebben met drugs en weinig lichaamsgewicht hebben, kan zo'n pil aankomen als een mokerslag".

Trimbos: geen landelijke waarschuwing

De kwaliteit van xtc-pillen was een tijdje minder doordat een van de bestanddelen moeilijk verkrijgbaar was. Daar is nu een alternatief uit China voor gevonden, maar dat maakt de pillen dus wel een stuk gevaarlijker.

Het Trimbos wacht met waarschuwen totdat er ernstige incidenten worden gemeld: "Wij waarschuwen pas als er nieuwe, hooggedoseerde pillen op de markt zijn. Dat is nu niet het geval. In Nederland is er al langer een waarschuwing voor deze pillen van kracht".

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl