NOS NieuwsAangepast

Drukker in de collegezaal

Het is drukker in de collegezaal; het aantal eerstejaars op universiteit en hbo is vergeleken met vorig schooljaar flink gegroeid.

Het aantal eerstejaarsstudenten aan universiteiten is gestegen met 7 procent naar ruim 45.000. Zo'n 106.000 studenten zijn dit schooljaar een hbo-opleiding begonnen. Dat is een stijging van bijna 6 procent vergeleken met het vorige studiejaar.

Volgens de vereniging van universiteiten, VSNU, komt dat vooral door een grotere instroom vanuit het vwo. Vwo'ers besluiten vaker om direct naar het behalen van het diploma door te studeren. Ze nemen geen tussenjaar om te reizen of te werken.

Leenstelsel

De VSNU zegt dat de groei ook te verklaren is uit de plannen van het kabinet om een leenstelsel in te voeren. Een student die een jaar later begint, loopt met het leenstelsel risico dat hij meer moet betalen voor z'n studie. Maar het wetsvoorstel is voorlopig uitgesteld.

Populair

Vwo'ers kiezen vooral voor landbouw-, techniek- en natuurstudies. Ook taal- en cultuurstudies doen het goed. Op het hbo staat de opleiding verpleegkunde aan kop. Behalve de zorgsector kiezen veel nieuwe hbo'ers voor de technieksector en de pabo.

Buitenlandse studenten komen vooral uit Duitsland, China, Griekenland, Groot-Brittannië en Italië. Ook dat aantal is met 5 procent gestegen tot ruim 11.000.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl