NOS NieuwsAangepast

Dolfijnenjacht in Taiji, Japan: "meer en wreder"

Op dit moment zit een recordaantal van 250 dolfijnen gevangen in de baai van de beruchte Japanse plaats Taiji. "Hele dolfijnenfamilies zijn die baai ingedreven. Dit is heel triest", zegt directeur Geert Vons van Sea Shepherd Nederland. Eerder ging het volgens hem altijd om tientallen dieren. CNN schrijft dat vandaag werd geselecteerd welke dolfijnen mooi genoeg zijn om verkocht te worden aan dierenparken en aquariums wereldwijd. Activisten zeggen dat morgen een deel van de dolfijnen wordt gedood.

Dit jaar een record-dolfijnenvangst in de baai bij Taiji - Sea Shepherd

De dolfijnenvangst in Taiji stuit al jaren op veel weerstand. Dat er dit jaar juist méér dolfijnen worden gevangen, betekent volgens Sea Shepherd dat de vissers heel resoluut zijn. "Ze willen dolfijnen blijven vangen en afslachten", zegt Vons. Een klein deel van de dieren belandt maar in dolfinaria. De rest wordt -om het vlees- gedood met scherpe messen en pikhouwelen. Dat dolfijnenvlees wordt vervolgens verkocht.

'Manier is minder wreed'

Vissers herkennen dolfijnen die niet geschikt zijn voor dolfinaria door een witte streep op de rug van het dier. Sommigen worden inderdaad gedood, anderen worden teruggedreven de zee in. Activisten zeggen dat er soms ook beschermde dolfijnsoorten worden gedood.

Activisten tegen de dolfijnenjacht in september 2013 - AFP

Kazutaka Sangen, de burgemeester van Taiji, wil niets weten van de kritiek van Sea Shepherd. Hij rechtvaardigt de dolfijnvangst. "We hebben vissers in onze gemeenschap en die hebben het recht op vissen. We vinden dat we onze inwoners moeten beschermen tegen kritiek", vertelt de burgemeester. Volgens hem gebruikt Sea Shepherd de situatie in Taiji uit eigenbelang: aandacht en inkomsten.

Bovendien verandert de dolfijnenjacht volgens de burgemeester van Taiji de laatste jaren al. De manier waarop dolfijnen worden gevangen is anders en de jacht is minder wreed, zegt hij in antwoord op kritieken. Ieder jaar mag een bepaald aantal dolfijnen worden gevangen. Dit jaar staat de Japanse overheid volgens CNN toe dat er op 2026 bruinvissen (vissoort die veel op de dolfijn lijkt) en dolfijnen gejaagd mag worden.

'Manier is veel wreder'

Maar volgens Brits-Amerikaans onderzoek is van de uitspraken van de burgemeester van Taiji helemaal niets waar. Uit in het geheim gemaakte videobeelden maken wetenschappers op dat de dolfijnen juist langzamer en met meer pijn sterven dan voorheen. Waar de Japanners een dolfijn al 'dood' noemen als hij niet meer ademt en beweegt, ligt dat volgens wetenschappers anders. Dolfijnen kunnen hun adem een kwartier inhouden en raken bij de nieuwe methode verlamd, waardoor ze niet meer kunnen bewegen, schreef diergeneeskundige Andrew Butterworth van de universiteit van Bristol in april 2013.

De baai bij Taiji in 2010, rood van dolfijnenbloed - EPA/Sea Shepherd

Een team van Sea Shepherd houdt de jachtpraktijken in de gaten. Teamleden maken foto's en filmpjes om aan de wereld te tonen wat er in de baai bij Taiji gebeurt. Jaarlijks worden er door Japanse vissers duizenden dolfijnen gedood. De jacht staat sinds 2009 meer in de belangstelling dan daarvoor. Toen verscheen de documentaire The Cove over de dolfijnenjacht in Taiji.

Op de website van Sea Shepherd is in een livestream te zien hoe de dolfijnen in de baai gevangen worden gehouden.

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl