NOS NieuwsAangepast

"Aanslag Bangkok mogelijk niet laatste"

De ravage van de aanslag in Bangkok/ EPA

Tijdens demonstraties in de Thaise hoofdstad Bangkok zijn vandaag meer dan dertig mensen gewond geraakt door explosies. Zeven aanwezigen zijn ernstig gewond. Mogelijk is het niet de laatste aanslag, zegt onze correspondent Michel Maas.

Volgens de lokale politie zijn de twee explosies veroorzaakt door fragmentatiebommen. Maas meldt dat er bij het persvak bij de demonstratie ook een explosie was, waardoor een journalist gewond raakte.

Verkiezingen

In de Thaise hoofdstad demonstreren burgers sinds maandag weer op grote schaal tegen de regering. Ze willen dat premier Yingluck Shinawatra's en haar regering aftreden; Shinawatra is volgens de oppositie een marionet van haar broer, ex-premier Thanksin Shinawatra. Hij werd in 2006 afgezet wegens fraude en leeft nu in zelfverkozen ballingschap.

Maas verwacht dat de protesten in ieder geval tot de Thaise verkiezingen op 2 februari zullen voortduren: "De demonstranten willen hun actie volhouden tot de verkiezingen zijn mislukt. Tot die tijd zal het in Thailand heel onrustig blijven en er is een kans dat dit soort acties zich zal herhalen."

Een menigte protesteert in Bangkok tegen de regering/ EPA

Demonstranten als doelwit

De demonstranten zijn al eerder doelwit van aanslagen geweest. Afgelopen vrijdag vielen er nog dertig gewonden, waarvan één later overleed. En eerder deze week werden twee betogers neergeschoten. "Er zijn de afgelopen jaren vaker van dit soort massaprotesten geweest en altijd zijn er in dit soort protesten aanslagen gepleegd", zegt Maas.

Wie erachter zit, is niet duidelijk. Niemand eist de aanslagen op. Maas: "Nooit is er iemand voor opgepakt en dat leidt ertoe dat er ontzettende geruchtenstromen op gang komen. Geruchten over mysterieuze gewapende groepen, over het leger of over de politie die erachter zou zitten. Maar we weten het niet."

Verkiezingen gaan door

Hoewel de aanslagen vooral de demonstranten raken, kan de onveiligheid toch in hun voordeel werken. Als het geweld aanhoudt, wordt de kans namelijk groter dat het leger ingrijpt en een staatsgreep pleegt. Op die manier zouden de demonstranten hun zin krijgen: premier Shinawatra wordt dan afgezet.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl