NOS NieuwsAangepast

Pijnlijk experiment: executie wordt martelgang

Moordenaar Dennis McGuire is gisteravond door de Amerikaanse staat Ohio geëxecuteerd. Nu vinden executies wel vaker plaats in de Verenigde Staten, maar deze keer ging het gruwelijk mis: McGuire's dood was verre van snel en pijnloos. In plaats daarvan leed hij 24 minuten lang, omdat Ohio experimenteert met een nieuwe injectie.

Journalist Alan Johnson was aanwezig bij de executie van McGuire, die ter dood werd veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van een zwangere vrouw (22). Volgens Johnson begon McGuire een paar minuten na de injectie luid naar adem te happen en te kokhalzen. Zijn kinderen en vrouw keken toe.

Gefaald experiment

Pas na 24 minuten werd McGuire officieel dood verklaard. Allen Bohnert, zijn advocaat, noemt de executie een "gefaald, kwellend experiment van de staat Ohio". Vorige week had Bohnert nog zonder succes geprobeerd de executie te blokkeren wegens de mogelijke effecten van de nieuwe drug.

De openbaar aanklager wuifde zijn waarschuwingen weg. Hij zei tegen McGuire: " Jij hebt geen recht op een pijnloze executie." McGuire's familie is van plan de staat Ohio aan te klagen. Volgens de advocaat van de familie zijn de grondrechten van de moordenaar geschonden.

Europese boycot

Het nieuwe, niet eerder gebruikte gif vervangt het oude middel, pentobarbital. Maar dat is momenteel niet verkrijgbaar in Amerika. Dat is de schuld van Europa: een Deens bedrijf produceert het middel - dat ook als medicijn wordt gebruikt - maar mag het niet meer aan gevangenissen leveren. Een Europese boycot moet voorkomen dat medicijnen gebruikt worden om mensen te doden.

Ohio experimenteert nu met een mengsel van een pijnstiller (hydromorphone) en het verdovingsmiddel midazolam. Een combinatie die onbetrouwbaar werkt, blijkt uit McGuire's executie.

Medicijnen om te doden

Net als pentobarbital wordt ook midazolam in de zorg gebruikt als verdovingsmiddel. Vooral zeer zieke patiënten krijgen het, omdat het relatief weinig bijwerkingen heeft. Maar het medicijn is moeilijk verkrijgbaar. Helemaal nu gevangenissen het massaal inslaan.

Joel Zivot, de medisch directeur van een ziekenhuis in Atlanta is daar boos om. Want waar zijn patiënten een dosis midazolam van 5 milligram krijgen om te helpen, krijgen terdoodveroordeelden 500 milligram om te sterven. Zivot: "Reken maar uit - je ziet hoeveel patiënten het zonder deze medicijnen moeten stellen voor maar één executie." Een executie die voor nog meer lijden zorgt.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl