NOS NieuwsAangepast

Lady Detroit in een mantelpakje

Mary Barra Foto:ANP

Doordeweeks directrice, in het weekend een pitspoes. Mary Barra (52) is de nieuwe baas van het Amerikaanse General Motors (GM), dat is gevestigd in Detroit. 'Lady Detroit' is daarmee het eerste vrouwelijke hoofd van een grote autofabrikant, schrijft de BBC.

Van maandag tot en met vrijdag is Lady Detroit een carrièrevrouw, echtgenote en moeder van twee kinderen. Maar in het weekend komt haar ware passie voor auto's bovendrijven. Dan scheurt ze regelmatig over het circuit met een van de racemodellen van GM.

De 5 bekendste merken van General Motors

ChevroletOpelBuickCadillacCorvette

"Ze was toen al een superster"

Haar liefde voor auto's bloeide al op jonge leeftijd op. Ze stapte op 18-jarige leeftijd binnen bij GM. Als onderdeel van een programma van het General Motors Institute werkte ze in een fabriek van Pontiac, een merk van GM. Haar leraar Mohammed Torfeh merkte toen al wat voor uitzonderlijk talent Barra was. Hoe ze de leiding nam in een groep met verder alleen maar jongens. "Ze wist haar technische kennis perfect te combineren met haar goede communicatieve vaardigheden. Ze was toen al een superster."

Voormalig vicevoorzitter Bob Lutz is daarom ook niet verbaasd dat Barra nu de scepter zwaait bij GM. "Mensen vragen me of een vrouw wel een auto-man kan zijn, natuurlijk kan ze dat. Kijk alleen al naar de GM producten die onder haar op de markt zijn gebracht. Dat waren stuk voor stuk megasuccessen."

Fortune 500

Barra is daarmee de baas van een van de grootste Amerikaanse bedrijven. Ze is een van de 22 vrouwen die aan de top staat van een bedrijf uit de Fortune 500. Met 477 man zijn de heren dus nog ruimschoots vertegenwoordigd in die lijst. General Motors stond al regelmatig op plek 1 en is vrijwel altijd in de top 10 van de Fortune 500 terug te vinden.

Hier enkele auto's die onder Barra op de markt zijn gebracht:

Cadillec ATS Foto:ANP

Chevrolet Impala Foto:ANP

Corvette Stingray Foto:ANP

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl