NOS NieuwsAangepast

NOS op 3 Wekdienst 15 januari

"Nederland heeft het beste voedsel"

Nederland is voedselland nummer 1, zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. Nee, inderdaad niet vanwege onze hoogstaande keuken, dan moet je gewoon naar Frankrijk. Maar Nederlands voedsel is relatief goedkoop, gezond, gevarieerd en van goede kwaliteit. En dat levert Nederland de eerste plaats op in een lijst met 125 landen. Maar ondanks dat resultaat zijn veel Nederlanders wel te zwaar: een op de vijf heeft overgewicht.

"IOC betreurt keuze voor Sotsji"

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) betreurt de keuze voor het houden van de Olympische Spelen in de Russische stad Sotsji. Tenminste, dat zegt Breda Vriesman, die in 2007 een van de 115 IOC-leden was die stemden over de plek voor de Winterspelen. En dat zouden veel van die leden nu anders doen, zegt ze in een interview met de NOS. "Niemand heeft zin in Spelen waar zoveel gedoe is", vertelt ze. Volgens Vriesman hebben de leden niet alle problemen met Sotsji zien aankomen. Ook denkt ze dat de komst van Poetin naar de stemming wel eens het verschil zou kunnen hebben gemaakt. Meer daarover lees je hier.

"NSA spioneert ook offline"

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kan je ook bespioneren als je geen verbinding hebt met het internet, schrijft The New York Times. De NSA zou dat doen via een geheim kanaal in radiogolven, verstuurd vanaf een printplaat of een usb-stick. Via een station ongeveer een kilometer verderop, zou de dienst dan kunnen afluisteren. De techniek zou sinds 2008 bestaan (hier meer), maar er is geen bewijs dat de NSA 'm heeft gebuikt.

In onze uitzending van gisteren: jeugdbendes, crowdfunding in de lift en Mexicanen die vechten tegen drugskartels. Je kijkt 'm hier terug!

Groningen protesteert tegen gaswinning

Ook regeringspartij VVD wil dat er minder naar gas wordt geboord in Groningen, meldt De Telegraaf. Daarmee wil een meerderheid in de Kamer de gaskraan een beetje dichtdraaien. In Groningen zijn steeds meer en steeds zwaardere aardbevingen door de gaswinning. En het verzet groeit. Vanmorgen is opnieuw actie gevoerd en de Groninger Bodem Beweging heeft voor vandaag manifestaties aangekondigd.

In Thailand wordt flink geprotesteerd. Volg onze correspondent Michel Maas voor de laatste ontwikkelingen.

Gaan de vliegvelden van Bangkok dan toch nog dicht? betogers dreigen met afsluiten radioverkeer http://t.co/tERXgST1lP Michel Maas NOS (@maasmichel) 15 januari 2014

Bewolkt en regenachtig, het wordt 4 tot 6 graden. Ook morgen kans op regen, dan is het 6 tot 9 graden.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl