NOS NieuwsAangepast

Media Markt mag werknemers niet bespioneren

Winkelketen Media Markt mag zijn medewerkers niet stiekem filmen en via beveiligingscamera's begluren, zegt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Als je bij Media Markt of dochterbedrijf Saturn werkt, heb je gewoon recht op privacy.

Mystery shoppers

Volgens het CBP is het filmen van medewerkers verboden. Media Markt deed dit wel in vijf winkels, door 'mystery shoppers' met brilcamera's in te zetten. Die legden het functioneren van het personeel vanuit eerste persoon vast. De beelden werden vervolgens in groepsverband vertoond om de medewerkers te trainen.

Daar werd bij het CBP over geklaagd. Het college:

"Een werknemer heeft óók in de werksituatie recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer. Het controleren van het functioneren van werknemers door camera-observaties kan ingrijpend zijn en grote gevolgen hebben voor werknemers die een (financiële) afhankelijkheidsrelatie hebben met hun werkgever. Er kan in zo'n relatie dan ook geen sprake zijn van 'vrije' toestemming voor geheime camera-observaties."CBP

Stiekem filmen mag niet

Het is niet in elk geval verboden om stiekem te filmen. Als er erg veel wordt gestolen bijvoorbeeld, of als het absoluut noodzakelijk is om de nakoming van een 'wettelijke verplichting' te toetsen. Maar dat was bij Media Markt niet aan de orde, zegt het CBP: "Het belang van Media Markt - een groter leereffect bij zijn medewerkers bereiken - kan namelijk door middel van minder ingrijpende middelen worden bereikt."

Personeelscamera's

Niet alleen via mystery shoppers hield Media Markt zijn personeel in de gaten. Ook via de beveiligingscamera's in de winkel. Volgens het CBP is ook dat in strijd met de wet, omdat de camerabeelden dan niet worden gebruikt waar ze voor bedoeld zijn. Bovendien is het geen prettig gevoel constant in de gaten gehouden te worden.

Of het bedrijf ook bestraft wordt, weet het CBP nog niet. Het college bekijkt of er verdere maatregelen nodig zijn.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl