NOS NieuwsAangepast

Feest bij terugkeer Deense Mauro

De achtjarige Im is de Deense Mauro. De afgelopen maanden stond ze op vrijwel iedere voorpagina en zat ze in ieder journaal. Het Thais/Deense meisje zette Denemarken op z'n kop.

Het verhaal van Im begon met de dood van haar Deense stiefvader. Die overleed aan kanker. De immigratiedienst oordeelde daarna dat Im en haar moeder geen banden meer hadden met Denemarken en moesten vertrekken.

Im was toen zeven en woonde al vier jaar in Denemarken. Ze sprak ook alleen Deens. Rechters gaven de dienst gelijk en ook de minister kon Im niet meer helpen. De moeder van Im had nog niet lang genoeg in Denemarken gewoond om een verblijfsvergunning te krijgen.

"Omdat papa dood is"

Er was veel kritiek op het besluit, maar de immigratiedienst hield voet bij stuk en dus werden Im en haar moeder op het vliegtuig gezet naar Thailand. "We moeten naar Thailand omdat papa dood is," zei het meisje bij vertrek. Het vertrek van Im was prompt voorpaginanieuws en toen greep de politiek alsnog in. Bijna unaniem stemde het parlement in met een aanpassing van de immigratiewet.

Na kerst, oud en nieuw en haar verjaardag in Thailand te hebben gevierd, kon Im zaterdag na twee maanden weer voet op Deense bodem zetten. Bij aankomst werd ze begroet door klasgenootjes en werd het meisje samen met haar moeder in een witte limo terug naar huis gereden. Thuis werd ze opgewacht door buurtgenoten die langs de weg met Deense vlaggetjes zwaaiden."Het is geweldig om weer thuis te zijn en naar school te kunnen," zei het Deense meisje bij thuiskomst.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl