NOS NieuwsAangepast

2014: wat verandert er?

Het is bijna 2014 en dat betekent dat er weer een aantal nieuwe plannen van de regering wordt doorgevoerd. De belangrijkste veranderingen op een rij:

Roken en drinken

Drankflessen | Brett McBain / Flickr / Creative Commons 2.0 by by-nc-sa

Minderjarigen mogen geen alcohol en sigaretten meer kopen. Ook wordt alcohol duurder: de accijnzen op bier, wijn, sherry en port gaan met 5,75 procent omhoog.

De auto

Door rood rijden of scheuren over de snelweg wordt nog duurder; de verkeersboete gaan namelijk omhoog. Ook stijgen de accijnzen op diesel, LPG en benzine. We nemen afscheid van het kentekenbewijs: dat wordt vanaf 2014 een pasje met een chip erin. Een nieuw rijbewijs kost vanaf 2014 overal in Nederland maximaal 38,48 euro.

Zorg

Arts aan het werk | ANP

Het eigen risico wordt tien euro duurder en stijgt daarmee naar 360 euro. Ook gaat de zorgtoeslag omlaag: voor een alleenstaande wordt het maximaal 865 euro, voor een huishouden maximaal 1655 euro.

Huis

De huurgrens voor sociale woningbouw gaat omhoog naar 699 euro en de inkomensgrens stijgt naar 34.678 euro. Ook wordt de hypotheekrente-aftrek beperkt tot 51,5 procent. Elk huishouden gaat 10 euro extra betalen aan energie. Het leidingwater wordt enkele tientjes duurder. Verbouwen blijft voordelig: het btw-tarief daarvoor is ook in 2014 lager.

Ook vind je vanaf komende maandag een stuk minder post in je brievenbus, omdat post dan niet meer verplicht bezorgd hoeft te worden. Rouwkaarten en ander spoedeisende bestellingen krijg je nog wel.

Studeren

Collegezaal | ANP

De meeste mbo-studies worden korter (van 4 naar 3 jaar). Hbo-ers mogen vanaf 2014 zichzelf ook bachelor of master'of arts', 'of science' of 'of laws' noemen. Die titels waren tot nu toe alleen voor studenten die aan een universiteit afstuderen. En let op: je moet je vanaf nu voor 1 mei inschrijven voor een studie.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl