NOS NieuwsAangepast

Duizend keer knokken op het voetbalveld

In het vorige voetbalseizoen liepen duizend voetbalwedstrijden ernstig uit de hand. Dat zegt de Politie Academie. Opvallend, want dat zijn er bijna 600 meer dan de KNVB meldde. Clubs zijn bang om een boete te krijgen en melden daarom veel vuistslagen, trappen en kopstoten niet.

Het boekje Tegen Geweld, Voor Sportiviteit dat iedere amateurclub kreeg van de KNVB - ANP

Het aantal van duizend is een schatting van de onderzoeksgroep. Ze vroegen 25 voetbalclubs en gemeenten naar hun ervaringen met voetbalgeweld. Uit de gesprekken concludeerden ze dat ongeveer de helft van het geweld niet wordt gemeld.

Het meeste geweld vindt plaats bij risicoclubs in grote steden. Die clubs moeten volgens de onderzoeksgroep hard worden aangepakt. Ook zou er een experiment met roulerende clubscheidsrechters moeten komen en moeten clubs minder gestraft worden voor geweld waar ze weinig aan kunnen doen. Eerder stelde KNVB al in dat een speler bij een gele kaart een tijdje moet 'afkoelen'. Alle aanbevelingen van de Academie lees je hier.

Richard Nieuwenhuizen

De discussie over voetbalgeweld barstte een jaar geleden los na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Nieuwenhuizen overleed nadat hij op het veld in elkaar was geslagen. De daders zijn veroordeeld, al zijn twee van de jongens inmiddels weer vrij.

Nieuwsuur ging gisteren, een jaar later, langs bij de Amsterdamse voetbalclub Nieuw-Sloten, de club van de daders. Die reportage zie je hier.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl