NOS NieuwsAangepast

Oerhacker Alan Turing krijgt gratie van de Queen

De grote Britse wiskundige Alan Turing heeft meer dan vijftig jaar na zijn dood gratie gekregen van koningin Elizabeth. Turing werd in de jaren 50 veroordeeld omdat hij homo was. Dat was tot 1967 strafbaar in Engeland.

Alan Turing was de man die de onbreekbaar geachte Enigma-code van de Duitse nazi's wist te kraken. De machine die hij daarvoor ontwikkelde, wordt gezien als de voorloper van de moderne computer. Het belang van de briljante wiskundige kun je dan ook nauwelijks onderschatten.

Wat Alan Turing betekende voor Engeland en de rest van de wereld:

"Alan Turing was een bijzondere man die een hoofdrol speelde in de redding van dit land tijdens de Tweede Wereldoorlog", zei premier Cameron. Maar zoals zo vaak kan het snel bergafwaarts gaan met helden.

From hero to zero

Een inbraak zette zijn leven volledig op zijn kop. Turing deed aangifte, maar werd al snel zelf doelwit van de politie. Tijdens het onderzoek bleek dat Turing een mannelijke geliefde had. En dus was Turing strafbaar.

Chemische castratie

Hij kon kiezen: of de gevangenis in of een chemische castratie ondergaan. Hij koos voor het laatste. Het verdriet dat volgde bleef, en hij verloor zijn baan. In 1954 maakte hij op 41-jarige leeftijd een einde aan zijn leven.

Excuses

Premier Brown bood in 2009 al excuses aan voor de behandeling van Turing. Nu is zijn straf definitief geschrapt. Zo wordt de naam van Alan Turing na ruim een halve eeuw toch nog in ere hersteld.

Meer lezen over het bijzondere leven van Alan Turing? Kijk dan even hier.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl