NOS NieuwsAangepast

Agent die Rishi doodschoot vrijgesproken

Reconstructie op basis van bewakingsbeelden (Foto: ANP)

De agent die op station Den Haag Holland Spoor de 17-jarige Rishi doodschoot, is door de rechter vrijgesproken. Volgens de rechter is de agent niet schuldig aan moord en niet aan doodslag. De agent is ontslagen van alle rechtsvervolging.

Het Openbaar Ministerie voegde op verzoek van de familie nog moord toe aan de aanklacht. Dat was volgens de rechter "nodeloos grievend". De rechter zei dat de agent Rishi nooit wilde vermoorden.

Volgens de rechter is alleen bewezen dat de agent het slachtoffer opzettelijk zwaar letsel heeft toegebracht, maar hij is niet strafbaar omdat er geen sprake is van "aanmerkelijke schuld".

"Diep triest"

De advocaat van de nabestaanden van Rishi is teleurgesteld over de vrijspraak. Volgens hem heeft de rechter veel woorden gebruikt om de zaak "als een bedrijfsongeval" af te doen. Omdat de familie geen formele partij was in de rechtszaak, kan er geen beroep worden aangetekend.

Daarom overweegt de advocaat een civiliele procedure aan te spannen tegen de Nederlandse staat. Hij wil misschien ook een klacht indienen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

"Nooit vergeven"

Vorige week was de familie diep teleurgesteld over de eis van het OM. "De agent die mij dit heeft aangedaan, kan ik nooit vergeven", zei de moeder van Rishi toen.

De zaak werd toen uitgebreid besproken. Onze politie- en justitiedeskundige was daar toen bij. Zijn verslag van die dag lees je hier.

Wat gebeurde er precies die zaterdagochtend?

De Haagse politie kreeg rond 06.30 uur een melding dat er op het spoor van het station iemand met een vuurwapen liep. Daar aangekomen trof de politie de 17-jarige Rishi aan.

Agenten vroegen hem de handen in de lucht te steken, maar in plaats daarvan greep Rishi naar zijn middel. Een van de agenten schoot hem daarop neer. Waarschijnlijk is de jongen in zijn nek geraakt.

Hier lees je een uitgebreide reconstructie van die fatale ochtend.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl