NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea delete internethistorie

Noord-Korea houdt een grote digitale schoonmaak. Het afgelopen weekend zijn tienduizenden nieuwsberichten verdwenen van de websites van staatskranten en het staatspersbureau. Alles van voor oktober 2013 lijkt te zijn verwijderd, merkte volgers van het extreem gesloten land.

Screenshot KNCA.kp

Het gaat in totaal om ruim 35.000 artikelen van KCNA, het staatspersbureau. De artikelen werden meestal ook vertaald in het Engels, Chinees, Japans en soms Spaans. Inclusief vertalingen zijn bijna 100.000 artikelen in rook op gegaan, zegt Frank Feinstein, die Noord-Korea vanachter zijn computer in Nieuw-Zeeland volgt. Linkjes werken niet meer en zoekresultaten gaan maar tot oktober terug.

Bij staatskrant Rodong Sinmun zijn ook zo'n 20.000 artikelen verdwenen, zegt Feinstein.

Het is gissen naar de exacte reden achter de grote verwijderactie. De opdracht lijkt van hogerhand te komen, want het gaat om een gecoördineerde actie bij verschillende media. Dat maakt het voor de volgers ook zo interessant.

Een televisiekijker ziet de laatste momenten van Jang Song Thaek - Foto: EPA

Een veelvoorkomende optie is dat het persbureau en de kranten opdracht hebben gekregen om Jang Song Thaek uit hun berichtgeving te halen. De invloedrijke oom van leider Kim Jong-un werd afgelopen week geëxecuteerd. Hij zou zich tegen leider Kim Jong-un hebben gekeerd. De oom werd eerder al uit een documentaire van de staatsomroep geknipt.

Een andere optie is dat Noord-Koreanen zelf iets meer toegang krijgen tot het internet, waardoor de pers opdracht heeft gekregen met een schone lei te beginnen. Zoals wel vaker bij Noord-Korea blijft dit allemaal slechts giswerk en "blijven wij enkel met meer vragen zitten," zegt een andere expert.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl