NOS NieuwsAangepast

Universiteit Maastricht pakt wc-spiekers aan

Maastrichtse studenten die tijdens een tentamen een grote of kleine boodschap faken om op hun gemakje naar antwoorden te googlen, hebben een probleem. De Universiteit Maastricht houdt wc-spiekers vanaf volgend jaar in de gaten. Een speciaal apparaatje registreert of een student met zijn mobiel online gaat. Zo hoeft de surveillant niet over de schouders mee te kijken.

Ondanks dat telefoons verboden zijn en niet mee mogen naar de wc, lukt 't gewiekste studenten toch om te spieken. Vrouwelijke studentes zouden hun telefoon in hun beha's mee smokkelen. De universiteit mag studenten niet fouilleren, en daarom zijn de smokkelaars nu nog moeilijk te pakken.

Berkeley Varitronics Systems

Hoe werkt 't? Simpel: wissel je als student data uit op je smartphone, dan gaat er op het apparaatje, dat in de broekzak van de surveillant past, een trilsignaal af en brandt een LED-lampje. Roger Tulen van het bedrijf dat de Pockethounds levert legt uit: "Je smartphone staat vrijwel altijd in contact met het internet. Er draaien apps op de achtergrond, en dat registreert het apparaat." Omdat het verboden is om überhaupt een telefoon ingeschakeld te hebben, is het zo gemakkelijker te achterhalen wie iets in zijn schild voert.

De Pockethound heeft een bereik tot 22 meter en kan worden afgesteld. Er zitten vier LED-lampjes op het apparaatje; kom je dichterbij een apparaat dat data uitwisselt, dan branden er meer lampjes.

Studenten zijn vals spelen beu

Medestudenten van de wc-spiekers zijn het vals spelen zat en tipten daarom de uni. Volgens een woordvoerder van de universiteit willen studenten een diploma dat staat als een huis. "Als er andere studenten zijn die door fraude de waarde van het diploma verminderen dan zijn goedwillende studenten daar helemaal niet blij mee."

"Spieken is van alle tijden en alle onderwijsvormen. Met de opkomst van gadgets zoals de smartphone bedenken mensen steeds meer nieuwe manieren om te spieken. Daar proberen we iets tegen te doen", zegt de woordvoerder.

Systeem niet waterdicht

Het systeem is niet helemaal waterdicht. Alleen als een student het internet op gaat, registreert het apparaat dat. Offline een notitiebriefje lezen kan dus nog wel onopgemerkt. De universiteit wilde geen detectiepoorten of andere grote apparatuur maar een bescheiden systeem. De Pockethound is daar volgens de universiteit perfect voor. "Dat apparaat is ongeveer anderhalf keer zo groot als een smartphone."

Op 24 januari wordt het apparaat tijdens een tentamen economie getest. Daarna kunnen andere opleidingen kiezen of ze de methode ook willen gebruiken.

Door: Maarten

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl