NOS NieuwsAangepast

De Quenelle: geheimzinnig gebaar met bijsmaakje

Steek je linkerarm schuin naar beneden. Plaats je rechterhand op je linkerschouder, of andersom. Zo maak je de Quenelle, een armgebaar met een naar bijsmaakje dat steeds populairder wordt in Frankrijk.

.

Is het een nieuw soort Hitlergroet? Of is het een teken tegen de politieke elite? Niemand die 't zeker weet, maar zeker is dat je de Quenelle steeds vaker tegenkomt. Het gebaar is zeker niet nieuw, maar is deze week in het nieuws omdat een man in het publiek van een Franse televisieshow minutenlang het gebaar maakte.

Antisemitisme

In 2009 verzon comedian Dieudonné het armgebaar als protestteken tegen de politieke elite. Al vrij snel werd het door sommigen als antisemitisch gezien omdat Dieudonné verschillende keren is veroordeeld voor antisemitische opmerkingen.

.

Toch is de Quenelle populair in Frankrijk, hoewel eigenlijk niemand weet waar het gebaar precies voor staat. Op internet zijn veel foto's te vinden waarop het gebaar wordt uitgebeeld. Het begon vooral als grap, maar het werd serieuzer toen er foto's verschenen van soldaten die de Quenelle deden voor een synagoge. Ook het is het gebaar gedaan bij de Klaagmuur, bij Auschwitz en bij het Anne Frank-huis.

In dit filmpje is een overzicht te zien van verschillende foto's waarop de Quenelle wordt afgebeeld:

.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl