NOS NieuwsAangepast

Starter stopt geld uit sok in eigen huis

Steeds vaker brengen starters éigen geld mee voor 't kopen van een huis, blijkt uit het Woononderzoek van ING onder ruim 1000 potentiële starters. Tweederde van de onderzochte starters zet geld opzij. De een wat meer dan de ander. Ook de SNS Bank ziet dat er flink gespaard wordt voor een eigen stek.

Ruim een kwart van de starters spaart tussen de 20.000 en 50.000 euro voordat ze naar de bank stappen. En er zijn er (7 procent) die 50.000 tot 100.000 euro apart houden. Niet alleen voor de aankoop van het huis wordt gespaard. Als een huis eenmaal is gekocht, moet 't natuurlijk ook een beetje bewoonbaar zijn: 7 op de 10 spaart vooral voor de inrichting.

Lage hypotheek

Spaargeld kan ook worden gebruikt als inleg om een lagere hypotheek af te sluiten. Bijna de helft starters in 't Woononderzoek doet dat.

"Vroeger had men een hypotheek voor het gehele aankoopbedrag, plus kosten koper, plus nog een verbouwing. De hypotheken werden afgesloten voor meer dan 100 procent van de aankoopwaarde. Dat wordt minder", licht de ING toe.

Schenkingsboete

Met 't sparen voor het kopen gaan we volgens de ING meer richting het Duitse model, mensen nemen meer eigen geld mee. Of ze nu veel sparen, of dat dat schenkingen zijn, is niet onderzocht.

SNS denkt dat het helpt dat er vanaf 1 oktober 100.000 euro belastingvrij geschonken mag worden, in plaats van 50.000 euro. Den Haag heeft de zogenoemde schenkingsboete namelijk afgeschaft.

Het is volgens NS positief dat starters met een zak geld naar de bank stappen voordat ze een hypotheek nemen. "Dat moet ook, een gezonde woningmarkt is er een waar mensen niet alleen maar enorme schulden maken."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl