NOS NieuwsAangepast

Leenstelsel masterfase jaar uitgesteld

Dus toch: de invoering van het leenstelsel in de masterfase wordt met een jaar uitgesteld. Dat zei minister Bussemaker van Onderwijs vanavond in de Tweede Kamer. Dat betekent dat het leenstelsel voor zowel de masterfase als de bachelorfase ingaat in september 2015. En de ov-jaarkaart voor studenten blijft zeker tot 2017.

Eerder vandaag bleek al dat het voor Bussemaker moeilijk zou worden om haar plan door te zetten. De oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben bezwaren. Ze willen voorkomen dat mensen zonder geld straks niet meer kunnen studeren omdat het allemaal te duur wordt. En die partijen heeft Bussemaker juist nodig om het voorstel door de Eerste Kamer te krijgen.

Tot die tijd moet Bussemaker dus nog wel wat schaven aan haar plannen om de oppositiepartijen mee te krijgen.

Goed nadenken

Het Interstelijk Studenten Overleg (ISO) is blij met het uitstel. "We zijn blij dat de minister heeft geluisterd naar alle feedback het afgelopen jaar", zegt voorzitter Ruud Nauts. "En blij dat het nu een totaalpakket wordt in plaats van de salami-aanpak."

Het ISO hoopt dat de Bussemaker zich goed laat informeren en goed nadenkt. "Áls je het dan wil veranderen, denk dan goed na over de gevolgen. Nu zijn nog zoveel vragen onbeantwoord, bijvoorbeeld over het terugbetalingssysteem of de kosten als je van studie switcht, dat het onverstandig is om het nu door te zetten."

Nu is er voor íedere scholier die naar het hbo of de uni gaat nog studiefinanciering. Dat is de basisbeurs, een aanvullende beurs of een lening en een ov-studentenkaart. De basisbeurs en ov-kosten hoef je niet terug te betalen als je je diploma op tijd haalt. En dát wil het kabinet dus veranderen.

Aflossen

De gift moet verdwijnen en worden omgezet in een echte lening. Die lening moet je vervolgens in 20 jaar in plaats van 15 jaar aflossen. Voor de kosten van de ov-studentenkaart is nog geen oplossing bedacht.

Het leenstelsel geldt alleen voor nieuwe hbo'ers en universitair studenten. Voor mbo'ers verandert er weinig.

Inkomen

De overgang van de basisbeurs naar het leenstelsel moet samen structureel 1,2 miljard opleveren in 2018. Dat geld wil het kabinet weer investeren in onderwijs.

Het nieuw leenstelsel houdt rekening met 't salaris van ouders. Is dat laag, dan heeft de hbo-student of universitair student recht op een aanvullende beurs die inkomensafhankelijk is. Als je je diploma hebt en aan het werk gaat, wordt bij 't afbetalen van je studie naar jóuw inkomen gekeken. Kun je écht niet aflossen, dan wordt je lening kwijtgescholden.

't Overgrote oppositie-deel is tegen

SP - gevolgen voor "arme studenten" zijn te grootPVV - te veel mensen lossen te lang af, ook als ze zelf al kinderen hebbenCU - doorstroom van mbo naar hbo neemt af, door een schuld kan geen huis worden gekochtCDA - het leenstelsel lokt onverantwoord lenen uit D66 - de garantie dat het geld naar onderwijs gaat, is te kleinGroenLinks - hún idee is beter, de aanvullende beurs is te laag en collegegeld te hoog50Plus en PvdD zijn ook tegen

Als vanzelfsprekend zijn PvdA en VVD voor..

het is tenslotte hun eigen planSGP - de partij is kritisch, maar met de nodige garanties bereid tot steun

Haalt de wet 't?

In de Eerste Kamer halen de drie 'voor'-partijen 31 van de 75 zetels. 't Antwoord is dus 'nee'.

Ook de VSNU verwacht dat alles van tafel gaat. Zij zien dus ook geen geld terugvloeien in 't hoger onderwijs. Dat is jammer, maar ze hadden het geld "in gedachten" ook nog niet uitgegeven, zegt woordvoerder Bastiaan Verweij. "En ook universiteiten hadden het geld nog niet opgenomen in hun begrotingen." Volgens de VSNU simpelweg omdat er nog te veel onduidelijkheid over het plan was.

Door: Jurjen en Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl