NOS NieuwsAangepast

Cambodja mishandelt verslaafden in drugscentra

De Cambodjaanse regering stuurt drugsverslaafden naar klinieken, maar niet om ze te behandelen. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch worden de verslaafden in de centra gemarteld en verkracht.

"De enige 'behandeling' die ze krijgen in de drugsklinieken is mishandeling", zegt Joseph Amon van Human Rights Watch. Ze spraken met 33 slachtoffers, die hen vertelden over de martelingen. "Het pijnlijkst waren de klappen die je kreeg, iedere dag weer", zegt slachtoffer 'Pram'. Hij zat drie maanden vast in zo'n drugscentrum.

Een van de geïnterviewde slachtoffers - Human Rights Watch

VN: sluit de centra

Naast drugsverslaafden zou de overheid ook andere 'ongewensten' opruimen en in de centra opsluiten. Onder andere zwervers, prositituees en straatkinderen worden verstopt, zodat Cambodja er beter uitziet voor buitenlandse investeerders en politici.

In maart 2012 riepen de Verenigde Naties Cambodja al op om de centra te sluiten en iedereen vrij te laten. Daar reageerde de Cambodjaanse regering niet op, hoewel ze de afgelopen drie jaar wel drie centra sloten. Toch blijven er nog steeds acht actieve centra over. In totaal zouden er ongeveer 2200 mensen per jaar worden 'behandeld'. Cambodja zou nu zelfs één groot drugscentrum willen bouwen.

De onderzoekers maakten ook een reportage over de mishandelingen. Daarin vertellen slachtoffers over hun tijd in de drugscentra. Hieronder laten de slachtoffers ook hun verwondingen zien.

Door Roy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl