NOS NieuwsAangepast

Allochtone jongeren krijgen mentor bij studiekeuze

Allochtone jongeren krijgen betere begeleiding bij het kiezen van een studie. Nu kiezen ze vaak voor een studie waar weinig werk in is en raken ze werkloos. In Amsterdam en Rotterdam gaan ze daarom vanaf vandaag mentoren inzetten om allochtone jongeren te helpen.

De werkloosheid onder allochtone jongeren is drie keer zo hoog als die onder autochtone leeftijdsgenoten. Uit onderzoek van de Sociaal-Economische Raad (SER) blijkt dat dat onder meer door de studiekeuze komt.

Met je handen werken

Volgens de SER hebben allochtone jongeren vaak vooroordelen over beroepen waarbij je met je handen moet werken en kennen ze weinig mensen in de sector. Terwijl daar vaak wel veel werk in is, zoals in de zorg of techniek.

De mentor moet ze wegwijs maken in het bedrijfsleven. Een professioneel bureau koppelt de bedrijfsmentor aan jongeren die hulp willen bij hun beroepskeuze. Uiteindelijk moet het project landelijk ingevoerd worden.

Valse zekerheid

Vorige maand zeiden migrantenorganisaties al dat de werkloosheid onder jonge allochtonen vaak wordt onderschat. Jongeren die werk zoeken worden meegeteld, maar jongeren die het hebben opgegeven niet. En veel kwetsbare jongeren worden volgens jongerenwerkers met begeleiding niet meer bereikt. "Een hoog percentage jongeren hopt naar mijn idee van opleiding naar opleiding voor een valse zekerheid," zegt een jongerenwerker uit Kampen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl