NOS NieuwsAangepast

Video: kok overleeft 60 uur onder water

26 mei, 30 kilometer voor de kust van Nigeria. Kok Harrison Okene zit in z'n boxershortje op de wc van een sleepboot, als de boot zinkt. Op de tast en in het pikkedonker haast hij zich naar een hut in de buurt, waar hij in een luchtbel nog kan ademen. Zestig uur later wordt 'ie gered. Het verhaal was al bekend, de beelden zijn nu pas online gezet. Hieronder vanaf 05.30.

.

Duikers

Hoewel de situatie van Okene uitzichtloos lijkt, is zijn redding nabij. 17 uur varen verderop is een team duikers bezig met een pijpleiding. Zij gaan op de gezonken boot af, omdat er misschien nog overlevenden zijn. Dat team is Okene's redding. "Ik dacht aan mijn vrouw, mijn moeder. Dat ik niet eens de kans had gehad om vader te worden. En ik bleef maar bidden, wel honderd keer", vertelde hij in juni.

Een van de duikers kon amper geloven dat zijn getik op het dek van het schip nog werd beantwoord. Okene durfde amper uit zijn luchtbel te komen om naar de duiker toe te zwemmen. "Toen ik de duiker aanraakte, rilde hij van angst. Dus ik ging wat naar achteren en zwaaide", vertelde Okene.

Twintig minuten

De kok kon na zestig uur onder water niet direct naar boven. Het drukverschil zou levensgevaarlijk zijn. Eerst moest hij twee dagen in een decompressieruimte blijven. Volgens een professionele duiker is het een wonder dat hij op die diepte zo lang heeft overleefd. "Recreatieve duikers blijven niet langer dan twintig minuten zo diep."

Door: Jurjen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl