NOS NieuwsAangepast

Litecoin - het kleine broertje van Bitcoin

Dit is de koers van Bitcoin, en inmiddels weten we allemaal wel dat die door het dak is gegaan (tegen de 1000 dollar op het moment). Maar Bitcoin is lang niet de enige virtuele munt, en nu het zo'n succes is, duiken allerlei alternatieven op.

Tientallen alternatieven (hier en hier lijstjes!), maar de bekendste nummer twee in de virtuele muntenwereld is Litecoin. Bitcoin, maar dan net even beter, zegt de bedenker. Of, in munttermen: Litecoin staat tot Bitcoin als goud tot zilver.

Leuk voor ze, denk je misschien, maar is Litecoin ook zo'n succes? Nou, lang niet zo'n succes als Bitcoin, maar deze week steeg Litecoin wel eventjes een paar honderd procent in waarde.

Wat is Litecoin nou weer?!

Litecoin lijkt veel op Bitcoin (hoe dat precies werkt? Uitgebreide uitleg!). Litecoin werkt volgens het hetzelfde systeem, met een belangrijk verschil. Het digitaal slaan van een Litecoin kost veel minder rekenkracht. Dat betekent dat het makkelijker is voor mensen met een normale computer om de munt zelf te 'maken'.

De bedenker van Litecoin, Charlie Lee, wilde eigenlijk een virtuele munt maken, maar dan voor de massa. Er komen maximaal 21 miljoen Bitcoins, maar er mogen maar liefst 84 miljoen Litecoins worden gemaakt. Dus zegt Lee dat het niet zozeer zilver-tot-goud is, maar meer kleingeld tot groot geld. Bitcoins als je een auto koopt, Litecoins voor bij de bakker.

Genoeg grafieken gezien: filmpje!

Bitcoin bij de bank...

...liever niet, zeggen ze bij de Rabobank. Tweakers meldde vandaag dat de commissie Ethiek van de Rabobank vindt dat de bank niet in zee moet gaan met Bitcoin. Volgens de commissie is het een probleem dat er geen controle op de munt is (wat aanhangers nou net het grote voordeel vinden).

Daarom is het makkelijk te gebruiken voor criminele activiteiten, zoals handel in kinderporno of drugssmokkel. Dat is niet helemaal uit de lucht gegrepen. Het betekent niet dat de bank de handel blokkeert, zegt Marie-Christine Reusken van de Rabo tegen Tweakers. "Zelfs de minister van Financiën weet niet wat hij met Bitcoins aan moet".

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl