NOS NieuwsAangepast

Frankrijk: tattoo alleen zwart-wit

Wie in Frankrijk een tatoeage wil laten zetten met alle kleuren van de regenboog, moet dit voor 1 januari doen. Het Franse agentschap voor geneesmiddelen wil namelijk geen toestemming geven voor het gebruik van gekleurde inkt, schrijft De Volkskrant.

Gekleurde inkt is schadelijk zijn, zeggen de Fransen. Maar daar zijn de tatoeëerders het niet mee eens. Zij vinden het raar dat de regering zich druk maakt om inkt, terwijl kankerverwekkende tabak nog steeds in de winkel ligt.

Hans Dijkstra van de Nederlandse Bond van Tatoeëerders zie je vanavond in onze uitzending. (Foto: NOS, Onno Beukers)

Geen verbod in Nederland

Volgens Barbara van de Rest van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft Nederland al lang wetgeving op dit gebied: "In Nederland is gekleurde inkt niet bij voorbaat verboden. Alleen bepaalde soorten die bijvoorbeeld zware metalen of kankerverwekkende stoffen bevatten. In Frankrijk willen ze alle gekleurde inkt verbieden, dat doen wij niet."

Hans Dijkstra van de Nederlandse Bond van Tatoeëerders noemt het verbod verontrustend. Volgens hem is nooit onderzocht of de gekleurde inkt schadelijk is voor de gezondheid. Volgens hem levert het verbod in Frankrijk Nederland niet veel op.

"Als Fransen besluiten hun gekleurde tatoeages in het buitenland te zetten, dan kiezen ze denk ik vooral voor een grensland als België." Het gevaar van het verbod? Dijkstra denkt dat steeds meer mensen in Frankrijk gaan kiezen voor illegale oplossingen.

Wij gingen langs bij tatoeëerder Hans. Dat zie je vanavond om half 11 op Nederland 3.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl